Sort havemyre

Latin: Lasius niger
Kort om den sorte havemyre

En sort havemyre er meget normal at finde i Danmark. Den er ikke farlig for mennesker og er heller ikke en smittespreder, men kan derfor stadig være en stor plage i hjemmet, hvis den først har fundet vejen.

Der findes over 4000 forskellige arter af myrer, men i Danmark er det dog sort havemyre, der er den mest udbredte. Hvis der ses en myre indenfor, er det oftest denne. Her kan de leve i hulmure eller under gulve.

Udenfor findes de ofte under fliser og sten, men de kan også lave deres bo i en rådden træstub eller i et fugtskadet træ.

Størrelsen på en sort havemyre varierer. Arbejderne kan eksempelvis blive 4-5 mm, mens dronningen kan blive op til 15 mm.

De lokkes af søde væsker, men lever primært af ekskrementer fra bladlus, selvom de også kan overmande smådyr og æde dem. Trods navnet, er en sort havemyre brun.

Sort Havemyre

Et myresamfund er meget komplekst og består af både hanner, dronninger og arbejdere. Det er kun de to første der har vinger og kan flyve. Hvert samfund af sorte havemyrer består oftest af flere tusinde individer.

 

Skader forårsaget af sort havemyre

En sort havemyre kan let trænge ind i hjemmet, fx gennem små revner i betongulve eller andre små sprækker.

Den sorte havemyre er ikke farlig for mennesker og er heller ikke en smittespreder. Ikke desto mindre kan de være en plage i hjemmet og meget uønskede, der hvor man færdes samt i fødevarer.

Forebyggelse og bekæmpelse

I almindelig handel kan du købe myrelokkedåser, insektpudder og gift til opblanding og udvanding. Det er altid vigtigt, at sikre sig, at der anvendes et middel specielt til formålet.

Findes myreboet udenfor, kan der også hældes kogende vand uden gift over, hvis man ønsker dem til livs.

Hvis myreboet findes under havefliser, kan det være nødvendigt at løfte disse, så bekæmpelsen bliver så effektiv som muligt.

Er der tale om et angreb fra sort havemyre indendørs, kan problemet være en del sværere at bekæmpe, da boet ofte er længere væk.

Hvis man hen på sommeren får besøg af flyvende myrer, skal der andre midler til. 

Her skal der anvendes insektmidler mod flyvende insekter.

De flyvende myrer sværmer normalt kun i nogle få dage, så problemet er begrænset. Hvis der forekommer store sværme af flyvende myrer indendørs, kan man som regel være sikker på, at myreboet og udgangshullet ligger i selve huset. I sådanne tilfælde bør det undersøges om myrerne er trængt op gennem noget træværk og eventuelt dermed har forvoldt skade.

En professionel skadedyrsbekæmper vil altid kunne rådgive om den korrekte brug af gift. Du kan med fordel også kontakte en skadedyrsbekæmper og lade deres ekspertise og erfaring hjælpe dig af med plagen fra sort havemyre.

Flere inden for samme art
Faraomyre

Faraomyrer

Faraomyre Latin: Monomorium pharaonis Skal vi hjælpe ? Skriv til os Kort om faraomyren Den...

Herkulesmyre

Herkulesmyre

Herkulesmyre Latin: Camponotus herculeanus Skal vi hjælpe ? Skriv til os Kort om herkulesmyren Herkulesmyren...

ildmyre

Ildmyre

Ildmyre Latin: Solenopsis geminata Skal vi hjælpe ? Skriv til os Kort om ildmyren Myldrende...

Orangemyre

Orangemyre

Orangemyre Latin: Lasius fuliginosus Skal vi hjælpe ? Skriv til os Kort om orangemyrer Orangemyren...

Sort Havemyre

Sort havemyre

En sort havemyre er meget normal at finde i Danmark. Den er ikke farlig for...

Termit

Termit

Termit Latin: Termitidae Skal vi hjælpe ? Skriv til os Kort om termitten Termitter (Termitidae)...

Kilder

This site is registered on wpml.org as a development site.